Tre våningar upp. Vad kan det vara i höjd? få se nu… varje våning är väl minst tre meter. Så en 10 meter är det minst. Jag hade vart till leksaksaffären och köpt en leksaksgubbe. Denna lilla gubbe hade fallskärm.

Man knycklade ihop fallskärmen och kastade ut gubben. Skärmen vecklade ut sig och gubben seglade ner till marken.

Jag gick upp en våning – öppnade föntret på 1,5 plan i porten och kaste ut gubben. Återigen så seglade den ut och ner mot marken. Nu gick jag upp till vår lägenhet på tre trappor. Hemma var det mycket pågång. Vi var fyra barn plus morsan och farsan i en tvåa. Farsan fick se min lilla gubbe och ville testa att skicka ut den från köksfönstret.

Sagt och gjort. Upp med fönstret. Pappa tar bort gardinen som kommer i vägen för fönstret. Och så hivar han iväg gubben med fallskärmen. Men oj, den sjunker inte sakta neråt! Den följer med en vind och stiger till väders. Upp och över taket. Min gubbe är borta. Faan säger pappa. Var tog den lilla gubben…. vägen?

Pappa – jag tror att den fastnade på taket – säger jag. Vi måste få ner den! Säger pappa.

Sagt och gjort. Pappa, som inte är helt nykter, tar trapporna upp till vinden. Klättrar upp i takluckan. Glider nedför tegelpannorna ner mot hängrännan där gubben fastnat.

Okey – har ni bilden klar för er? – pappa Rune, inte helt nykter, klängades på taket för att ”rädda” en liten platsgubbe. Han kommer fram till gubben – lossar den från platsen där den fastnat och kastar den över kanten.

Gubben seglar ner över gården. Den flyger långt. Till slut så landar den borta vid sandlådan. Jag som tittat på min pappa nedifrån gården följer gubben med blicken. Jag tar upp den och kikar upp mot taket. Pappa är borta. Han har klättrat upp till takluckan. Tagit sig ned till lägenheten.

Undrar nu idag hur han kände sig. De var inte långt från att 4-barns pappan hade seglat samma väg som gubben. Men han hade nog inte seglat. Bara störtdykt – rakt ner. Rakt ner i asfalten.

Tur eller skicklighet..? Vet inte. Men så här i efterhand så tänker jag att det var helt galet.

/ Gunnar

Annonser